Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo komu velí a proč stále končí děti v nemocnicích?

Tahanice koalice s opozicí jsou v určitých mezích normální, ovšem do doby, než jde o veřejné zdraví…

Více jak rok se snažím přimět ministra zdravotnictví Válka, aby zařadil Kratom a HHC mezi zakázané látky. Více jak rok prosím poslance koalice, aby byli pro projednání problematiky návykových látek na program sněmovny. Více jak rok se snažím upozorňovat aby Úřad vlády konal. Více než rok dostávám pouze povýšené reakce o tom, jak ministr zdravotnictví připraví onačejší návrh zákona o návykových látkách a jak se na to národní koordinátor Vobořil koordinovaně podívá. No a mezi tím, se HHC dostala do škol. Stalo se přesně to, na co jsem už vloni na konci školního roku před prázdninami upozorňoval. Teď jsou tady první otravy, nezletilí pacienti na JIP a veliké překvapení ve vládě.

Ta ve středu minulý týden po svém jednání uvedla, že dočasně zařadí látku HHC a obdobné produkty na seznam návykových látek s tím, že novelu, která seznam obsahuje, připraví na další jednání kabinetu. Zároveň ale není jasné, od kdy přesně bude zákaz platit, protože ho musí notifikovat ještě Evropská komise. Takže jak už jsme si u této vlády zvykli. Velký kouřový signál a nic. Mezitím se ovšem sama od sebe distribuce HHC mezi nezletilé děti nezastaví. V pondělí 12.12.2024 byl zaznamenán další případ intoxikované nezletilé. Už dávno, nejpozději od začátku tohoto školního roku řeší toto nebezpečí ředitelé ve školách. Například změnou školního řádu. V těchto úpravách se můžete dočíst, že: …do školy vnášet a ve škole či při akcích školy užívat návykové látky, alkohol, tabák, nikotin, omamné a psychotropní látky a jiné látky s psychoaktivními účinky, jejichž užívání může vést nebo se podílet na vzniku a rozvoji duševních poruch a poruch chování; rovněž takové látky, které je svým vzhledem, chutí a konzistencí napodobují. Reagovat na tuto alarmující situaci začínají také starostové, a to nejen obcí a měst, kde je toto riziko aktuálně nejhorší. A vláda? Ministr Válek? Koordinátor Vobořil? Opět pouze jasný signál a skutek utek´.

Zoufalí ředitelé škol i zástupci obcí nás poslance několikrát vyzvali s prosbou, abychom to konečně zarazili. Kde je problém? V tom, že tuto situaci navrhl řešit opoziční poslanec Novák. Naprosto stejný scénář, jako u nikotinových sáčků, kdy nějaký Novák, navrhl v červnu 2023 zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem, koalice jeho návrh odmítla řešit a po půl roce opisování jej s velkou pompou předložila sama. Kde byla do té doby média, která tu „slávu“ o tom, že si děti konečně nekoupí nikotinový sáček, byla? Koalici i mediím byly děti naprosto ukradené. To je přístup dnešní koalice, která strká hlavu do písku a nedej bože, aby někdo z opozice předložil návrh, který řeší skutečný problém. Potom by totiž koalice nemohla lhát o tom, jak opozice pouze kritizuje a nic neřeší.

Chtěl jsem začátkem února na schůzi Poslanecké sněmovny zeptat v rámci interpelací, které by měly probíhat vždy ve čtvrtek právě pánů ministrů zdravotnictví Válka, jestli je jeho úřad schopen nějaké okamžité reakce, ne pouze slibů. Také pana ministra školství Beka, jaká okamžitá opatření chystá jeho úřad. A neposlední řadě pana ministra pro místní rozvoj Bartoše, co od něj mohou čekat starostové. A samozřejmě v neposlední řadě premiéra Fialy, zda mu nevadí stávající situace, kdy i jeho přímý podřízený protidrogový koordinátor Vobořil pustými frázemi a pod vlivem bůhvíkoho, hlásá, jak zákaz nic nevyřeší… Tohle už není hra, jde o život, a jakékoliv blokování okamžitého zákazu distribuce návykových látek, do doby, než bude schválena novela zákona o návykových látkách, je hazard s lidskými životy. Smutné je, že se tím ještě vládní Piráti chlibí. To už není hra v kategorii: Pohulíme, uvidíme! No a pana premiéra, univerzitního pedagoga, jsem se chtěl jednoduše zeptat, jak je s tímto stavem, za který je odpovědná jeho vláda spokojen. A premiér? Ten se ztratil v kouřových signálech.

Ale zpět k interpelacím. Ty se opět nekonaly. Koalice, prostřednictvím předsedkyně sněmovny Pekarové, odmítá nechat mluvit poslance opozice. Nejméně populární vláda na světě (17%) se interpelací bojí a blokuje je. Ostatně poslední interpelace se konaly v rámci 78.schůze 26.října 2023. Pan premiér byl na interpelacích naposledy 14.září téhož roku na 77.schůzi. Jenom pro srovnání, teď se konala 93.schůze. A ještě hůř, to, že ministři odmítají plnit svou roli, tedy skládat účty Poslanecké sněmovně, je arogance moci, která je pro vládu Pětikoalice přirozenou vlastností jejího vládnutí. Od 14 září 2023 čekám právě k tématu návykových látek odpověď na nesouhlas s písemnou odpovědí ministra Válka! Denně dostávám od spoluobčanů, starostů, učitelů, ale hlavně rodičů dotazy, co dělat a prosby, abych situaci řešil. Jenže jak, když na konkrétní řešení a postup buď nepřichází žádná reakce nebo hraběcí rady, že „se připraví“, že „se chystá ta správná vládní legislativa“. To není jenom o zákonu, to je množství konkrétních kroků, které musejí školy i samospráva podniknout, aby tento obří problém napříč Českou republikou vyřešili! A vláda a dotčená ministerstva? Nic.

Sečteno a podtrženo. Vláda Pětikoalice si vzala Českou republiku jako rukojmí. Svojí nečinností minimálně nebrání šíření návykových látek mezi nezletilými a vytváří nové generace drogově závislých občanů, kteří budou vyčerpávat zdravotní a sociální systém státu. Rád bych ještě jednou a důrazně upozornil všechny na jednu věc: Vláda na svém posledním zasedání pouze slíbila, že zakáže HHC a Kratom! Kdy se tak stane skutečně ještě zdaleka není známo! Možná už tuto středu.

Autor: Marek Novák | úterý 13.2.2024 14:19 | karma článku: 22,12 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Marek Novák

Bojí se Fialova vláda názoru občanů?

Předložili jsme k projednání do Poslanecké sněmovny návrh zákona o všeobecném referendu a vládní většina tento návrh „zamázla“.

26.1.2024 v 9:23 | Karma: 26,89 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Novák

Co je víc bezpečnost české republiky nebo volby pro občany v zahraničí?

Současná práce Poslanecké sněmovny je aktuálně zavalena prioritami parlamentní většiny s argumentem, že jde o legislativní normy, které jsou pro Českou republiku důležité. Jaké to vlastně jsou?

23.1.2024 v 14:12 | Karma: 21,09 | Přečteno: 544x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Novák

Dvojí metr u dvou velkých kauz? Náhoda nebo zastírací manévr?

Máme tady na tom našem světě dvě kauzy IKEM a DOZIMETR. Obě svým rozsahem nevídané a zasahující do nejvyšších míst politických stran.

30.8.2023 v 12:13 | Karma: 36,74 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Novák

Jak ukrást...média

Rozmohl se nám tady takový nešvar, se říká v jednom slavném filmu, který popisuje část naší historie. Období, které si připomínáme právě teď. V tomto případě, ale nejde o malování symbolů, ale o věc daleko závažnější...

25.8.2023 v 10:44 | Karma: 25,12 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Novák

Kryptoměny a regulace: Hledání rovnováhy pro budoucnost digitálního finančnictví

Evropa schválila regulaci kryptoměn. Nyní je na České republice, v jaké finální podobě ji včlení do zákonů a zda bude opět papežštější než papež.

21.5.2023 v 14:29 | Karma: 3,56 | Přečteno: 88x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 22,12
  • Průměrná čtenost 663x
Poslanec poslanecké sněmovny parlamentu za Hnutí ANO, zlínský kraj. Člen hospodářského výboru, člen komise pro odposlechy a komise pro hybridní hrozby. Intenzivně se věnuji oblastem amatérského i profesionálního sportu, kultury a sociálního prostředí. Zaměřuji se také na podnikání ve strojírenství a využívání brownfieldů. Zabývám se podnikovými IT systémy a procesy jako interní auditor dle ISO 9001.

Seznam rubrik