Fialova vláda představila úsporný balíček, jde však o balíček loupeží…

11. 05. 2023 15:35:25
Důležité jsou odpovědi na otázku... V jaké kondici bude Česká republika a také její občané po daňovém balíčku?

Dnes jsme se konečně dozvěděli, jak to naše pětipartnerská vláda zvládla a už teď se nám daří o kousek lépe, protože za pět minut dvanáct nám sdělila co dělat. Říkali, že to dělají na poslední chvíli, což osobně nechápu. Mohli to klidně udělat hned po nástupu do vlády (přece se na to dlouhodobě připravovali a recept měli celou volební kampaň), nebo při začátku vojenského dobrodružství Ruska, nebo při nekontrolovaném růstu cen tepla a energií, nebo při růstu inflace. Prostě kdykoliv předtím. Ale zvolili tento čas. Je potřeba dodat, že touto proklamací a jasným signálem to nekončí. Ještě nás čeká projednávání ve Sněmovně. Tady se zase připravme na maximální osekání prostoru pro jakékoliv projednání, nebo, nedej bože, vyjádření jiného názoru strany Pětikoalice. A pak ještě pan prezident. Ten už je ale obalen správným týmem, který mu nedovolí zlobit. V tomto případě není možné také úplně sázet na absolutní čísla. Nabízí se poučení z vládou prosazené daně z neočekávaných zisků (windfalltax), která na začátku měla přinést 100 miliard a ve finále to bude mnohokrát méně. Ona vlastně vyhnala podnikatele mimo českou republiku. Další vějičkou, na kterou, prosím, neskočme, jsou sliby o nižších cenách. Například knih. A levnějších potravin. Protože budou spadat do mírnějšího pásma DPH. Teprve trh a kartel vylkých řetězců rozhodne, jestli vůbec něco z toho drobný zákazník uvidí. Celková hromádka úspor pak má dvě vady. Chybí v ní jasný plán o kolik a kdy stát ušetří. A také skutečné dopady na občana. Je totiž holou lží, že se daně zvyšovat nebudou, jak slibovala ODS. Budou. Že se tyto kroky neprojeví v peněženkách lidí. Projeví. Snad jediné, co zůstává jako holá pravda je tvrzení předsedkyně TOP09 Pekarové-Adamové, že to bude bolet. Bude, obyčejné lidi. Paní Pekarovou-Adamovou ani trochu.

Zavedenou praxí české ekonomiky je to, že všechny náklady státu nakonec odnese občan, tedy koncový zákazník. Ten platí natvrdo. S DPH, pevné ceny. Bez ohledu na cokoliv. Proto, když už chce náš stát prostřednictvím Bratrstva Strakovy akademie šetřit, měl by se na to dívat optikou peněženky občana. A možná se špetkou selského rozumu. Dluhy se totiž musí platit. A jestli někdo v naší republice dluhy platí, tak jsou to občané naší země. Ti i kdyby nechtěli, tak je hned začne řešit finančák, banka, pak sociálka, zdravotka.... Znáte to, ne? Jak se díváte na televizi, ve které vám premiér sděluje, že vás nenechá padnout a vy držíte obálku z pruhem. A na úřadě je každému vyslaný silný signál úplně lhostejný. Ale zpět ke skutečným úsporám. Kdyby tedy chtěl stát skutečně šetřit, začne u sebe. A hned máme čtyři oblasti, které by pomohly provoz státu výrazně snížit. Je to jednoduché zrušení pokusu-omylu při zřizování tří ministerských postů. Ty vznikly po posledních volbách a jsou dárkem koaličním partnerům, aby taky měli v partě svého kluka nebo holku, jinými slovy zařídili trafiku jinak nepoužitelným straníkům. Jde o ministryni pro vědu a výzkum, ministra pro Evropské záležitosti a místopředsedu vlády pro digitalizaci. Naprosto bezobsažné agendy, bez konkrétních výsledků, které ročně nafukují rozpočet Úřadu vlády o stovky milionů korun. Příklad za všechny: „Ministerstvo pro EU - Celkem s těmito mandáty vzniklo na Úřadu vlády 74 nových míst, u nichž se počítalo se zvýšením objemu peněz na platy téměř o 43 milionů korun. Na dotaz, kolik v současné době ministerstvo pro evropské záležitosti ročně stojí, jeho zástupci zatím neodpověděli.“ Další post skoro připomíná scénu ze slavného filmu: Dobrý den, je ještě ve vládě paní ministryně Langšádlová? A mohli bychom jí vidět?

Další úsporou by pak bylo okamžité zrušení všech pirátských postů v různých institucích, které vznikly jako náhražka za fiasko ve volbách. Tam bych viděl také poměrně slušnou úsporu státních peněz. No a z dlouhodobého hlediska se nabízí slučování ministerstev. Ministr zdravotnictví Válek dneska obchoduje s léčivy a přesouvá leteckou záchranku z letiště v Líních, tak by mohl tento resort úplně v pohodě přejít pod MPO. Stejně jako amatérský mlynář, ministr zemědělství Nekula. Ten zase obchoduje s německou moukou pro řetězec Lidl. Jednoduše řečeno, kdyby stát chtěl, dokázal by potřebné prostředky na konsolidaci rozpočtu najít u sebe a ne v peněženkách svých občanů.

Dalším tématem, kterého se tisková konference vůbec nedotkla je zdanění nadnárodních korporací jako Google a Meta, kde lze očekávat výběr v řádu miliard, ale nic... Nesmíme zapomenout ani na solární business, kde lítají další miliardy, ale zase nic... Komu tato vláda vlastně slouží

Na začátku tiskové konference, která zkazila chuť k obědu tomu, kdo byl tak odvážný, že si jí k obědu dal, řekl premiér toto: „Nečekáme slova chvály a nečekáme pochopení“, konec citace. Má pravdu předseda.

Je třeba dodat, že úspory na straně občanů a firem, ve formě vyšších daní a odvodů státu budou přeneseny do zákonných norem a lidi budou muset platit. Úspory na straně státu zůstávají ve formě jakéhosi příslibu a ruku na srdce, věří ještě vůbec někdo slibům Fialovy vlády?

Autor: Marek Novák | čtvrtek 11.5.2023 15:35 | karma článku: 37.40 | přečteno: 1124x

Další články blogera

Marek Novák

Kdo komu velí a proč stále končí děti v nemocnicích?

Tahanice koalice s opozicí jsou v určitých mezích normální, ovšem do doby, než jde o veřejné zdraví...

13.2.2024 v 14:19 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 542 | Diskuse

Marek Novák

Bojí se Fialova vláda názoru občanů?

Předložili jsme k projednání do Poslanecké sněmovny návrh zákona o všeobecném referendu a vládní většina tento návrh „zamázla“.

26.1.2024 v 9:23 | Karma článku: 26.89 | Přečteno: 589 | Diskuse

Marek Novák

Co je víc bezpečnost české republiky nebo volby pro občany v zahraničí?

Současná práce Poslanecké sněmovny je aktuálně zavalena prioritami parlamentní většiny s argumentem, že jde o legislativní normy, které jsou pro Českou republiku důležité. Jaké to vlastně jsou?

23.1.2024 v 14:12 | Karma článku: 21.09 | Přečteno: 539 | Diskuse

Marek Novák

Dvojí metr u dvou velkých kauz? Náhoda nebo zastírací manévr?

Máme tady na tom našem světě dvě kauzy IKEM a DOZIMETR. Obě svým rozsahem nevídané a zasahující do nejvyšších míst politických stran.

30.8.2023 v 12:13 | Karma článku: 36.74 | Přečteno: 1154 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 29.72 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.50 | Přečteno: 285 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.56 | Přečteno: 2847 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 50 Celková karma 23.31 Průměrná čtenost 663

Poslanec poslanecké sněmovny parlamentu za Hnutí ANO, zlínský kraj. Člen hospodářského výboru, člen komise pro odposlechy a komise pro hybridní hrozby. Intenzivně se věnuji oblastem amatérského i profesionálního sportu, kultury a sociálního prostředí. Zaměřuji se také na podnikání ve strojírenství a využívání brownfieldů. Zabývám se podnikovými IT systémy a procesy jako interní auditor dle ISO 9001.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...