Ministryně Maláčová stále nedá firmám pokoj, zaměstnanci mohou být ohroženi

1. 10. 2021 21:57:26
Téma minimální mzdy je jistě stále aktuální, rozumím, že je třeba se mu stále věnovat. Přestože ministrině Maláčová v červnu na vládě neuspěla, stále nepřestala brojit proti firmám.

V České republice můžeme být svědky kontinuálního růstu minimální mzdy. Současná hranice minimální mzdy je stanovena na 15 200 korun. Růst minimální mzdy je u nás nevídaně rychlý v porovnáním s ostatními státy. Je dokonce pátý nejvyšší v porovnáním s ostatními zeměmi OECD – a to s celkem 54 % nárůstem minimální mzdy mezi lety 2010 a 2020. Před námi stojí pouze Litva Jižní Korea Maďarsko a Polsko. Jen letos minimální vzrostla o 600 Kč. Řekl bych tedy, že je zřetelné, že Česká republika není v pozici, kdy by otázku zvyšování minimálních mezd zanedbávala a zaostávala tak na mezinárodním poli za ostatními státy.

Paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ale zcela nerozumně chce minimální mzdu dále zvyšovat – a to o téměř tři tisíce korun na celkovou částku 18 000 Kč. Jednalo by se o nejvyšší zvýšení v české historii. V současné době u nás minimální mzdu pobírá zhruba 140 000 pracovníků, kteří tvoří až čtyři procenta všech zaměstnanců. Zvýšení minimální mzdy by tedy v součtu znamenalo zásah do rozpočtů zaměstnavatelů a také do státního rozpočtu, který by mohl dosahovat až 20 miliard korun.

Mám za to, že takový návrh je zcela nerozumným krokem a zcela mimo realitu firem, které se stále vzpamatovávají z kovidových opatřeních. Obzvlášť v dnešní době se ekonomika musí vzpamatovat z následků koronavirové epidemie a je nutné v této oblasti postupovat velmi citlivě. Již dnes je český rozpočet ve schodku necelých 300 miliard korun. Peníze, které paní ministryně Maláčová slibuje použít na zvýšení minimální mzdy, reálně není odkud brát. Je potřeba, aby se naše ekonomika vzpamatovala. Nikoliv tedy před blížícími se volbami slibovat tak podstatný schodkový výdaj, který má zjevně sloužit pouze jako tahák na voliče. Ti by paradoxně v konečném důsledku mohli přijít o práci.

Další faktor, který si asi ministryně neuvědomila při svém návrhu, je to, jaký tak ohromný skok bude mít dopad na míru nezaměstnanosti. Paradoxně by také minimální mzda rostla rychleji než mzda průměrná.

Jak je obecně známé při nastavení minimální mzdy příliš vysoko se bezesporu vystavujeme riziku snížení poptávky po práci na straně zaměstnavatelů, kteří budou mít méně prostředků k tomu platit mzdu svým zaměstnancům. Zároveň to dále povede k navýšení nabídky práce na straně uchazečů. Výrazné zvýšení minimální mzdy tedy sice zajistí zaměstnancům vyšší příjem, ale za cenu toho, že tyto vyšší mzdy dostane nižší počet zaměstnanců. Nevhodný návrh paní Maláčové by tak vytvořil vyšší nedobrovolnou nezaměstnanost, které se obávám a chci se jí vyvarovat.

Vhodné by podle mého názoru tedy bylo minimální mzdu zvyšovat postupně, ne dělat nesmyslně vysoké skoky, jaké paní ministryně Maláčová navrhuje! Musíme se přizpůsobit naší konkrétní situaci a při zvyšování zvážit všechny dopady a rizika, které by v jeho důsledku mohly vzniknout. Nikoliv zvyšovat minimální mzdu o částku, které paní ministryni poradí PR oddělení.

Do diskuze o zvýšení minimální mzdy se kromě zástupců firem zapojují i odbory. Tyto subjekty se pochopitelně na podobě budoucího zvýšení neshodnou. Sám však doufám a budu usilovat o to, aby konečné rozhodnutí bylo promyšlenější než tento zdánlivě líbivý návrh paní ministryně Maláčové, který může nízkopříjmové zaměstnance v konečném důsledku nepřijatelně ohrozit.

Autor: Marek Novák | pátek 1.10.2021 21:57 | karma článku: 11.90 | přečteno: 315x

Další články blogera

Marek Novák

Kdo komu velí a proč stále končí děti v nemocnicích?

Tahanice koalice s opozicí jsou v určitých mezích normální, ovšem do doby, než jde o veřejné zdraví...

13.2.2024 v 14:19 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 542 | Diskuse

Marek Novák

Bojí se Fialova vláda názoru občanů?

Předložili jsme k projednání do Poslanecké sněmovny návrh zákona o všeobecném referendu a vládní většina tento návrh „zamázla“.

26.1.2024 v 9:23 | Karma článku: 26.89 | Přečteno: 589 | Diskuse

Marek Novák

Co je víc bezpečnost české republiky nebo volby pro občany v zahraničí?

Současná práce Poslanecké sněmovny je aktuálně zavalena prioritami parlamentní většiny s argumentem, že jde o legislativní normy, které jsou pro Českou republiku důležité. Jaké to vlastně jsou?

23.1.2024 v 14:12 | Karma článku: 21.09 | Přečteno: 539 | Diskuse

Marek Novák

Dvojí metr u dvou velkých kauz? Náhoda nebo zastírací manévr?

Máme tady na tom našem světě dvě kauzy IKEM a DOZIMETR. Obě svým rozsahem nevídané a zasahující do nejvyšších míst politických stran.

30.8.2023 v 12:13 | Karma článku: 36.74 | Přečteno: 1154 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 31.49 | Přečteno: 480 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.52 | Přečteno: 288 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.62 | Přečteno: 2887 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 50 Celková karma 23.31 Průměrná čtenost 663

Poslanec poslanecké sněmovny parlamentu za Hnutí ANO, zlínský kraj. Člen hospodářského výboru, člen komise pro odposlechy a komise pro hybridní hrozby. Intenzivně se věnuji oblastem amatérského i profesionálního sportu, kultury a sociálního prostředí. Zaměřuji se také na podnikání ve strojírenství a využívání brownfieldů. Zabývám se podnikovými IT systémy a procesy jako interní auditor dle ISO 9001.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...